Siamese tweeling ….

Mijn geduld wordt aardig op de proef gesteld. De oplevering van mijn appartement in blok 2 is helaas uitgesteld tot nader te bepalen datum. Ondertussen staat mijn slaapkamer in het ouderlijk huis tot de nok toe gevuld met nieuw gekochte spulletjes voor mijn uitzet en vandaag zijn daar ook zes rollen glasweefselbehang en vijftien liter verf in de kleur ‘Lampionplant’ aan toegevoegd. Kan niet wachten tot we kunnen beginnen met klussen. Verwacht een dezer dagen dan toch echt een bericht over de definitieve opleverdatum te ontvangen.

Ondertussen heb ik niet stil gezeten. Er was al een aanvraag voor WMO aanpassingen, hulpmiddelen en ondersteuning bij huishoudelijke verzorging de deur uit. Evenals de herindicatie van mijn AWBZ zorg.
Anderhalve week geleden zijn er twee dames van de WMO Leidschendam op ‘huisbezoek’ geweest. Ze wilden graag een kijkje nemen in mijn nieuwe woning om te inventariseren wat er nodig is aan aanpassingen en hulpmiddelen. Oeps.. ik heb nog geen sleutel, dus hoe ga ik dat regelen? Het is immers zonde om dit uit te stellen, dan zou er onnodig tijd overheen gaan. Zo’n aanvraagprocedure neemt namelijk vaak enige tijd in beslag. Na een mailtje aan de woningbouw kon het geregeld worden dat ik met de dames van de WMO alvast een rondje mocht maken door mijn nieuwe huis. Een opritje naar mijn terras, elektrische deuropeners, een aanpassing aan het videointercomsysteem, een langere hendel aan de badkamerkraan, een aangepast keukenwerkblad… alles kwam aan bod. Na het inventariseren van alle aanpassingen en hulpmiddelen kwam het indiceren van huishoudelijke verzorging aan de orde. Hulp bij schoonmaken van de woning en het doen van de was, daar waren we het snel over eens, de noodzaak daarvan was direct duidelijk. Ook heb ik hulp nodig bij het doen van boodschappen en bij het klaarmaken van de maaltijden. Dit lag iets moeilijker. Of het niet mogelijk is om online boodschappen te doen met een bezorgservice? Nee, ten eerste is dat te duur om te kunnen bekostigen van een WAJONG uitkering en ten tweede, wie zorgt dan dat mijn boodschappen van de keukentafel in de koelkast c.q. vriezer terechtkomen? De medewerkers van de bezorgservice gaan mij daar echt niet bij helpen. Daarbij ontvang ik geen studiefinanciering meer, omdat ik vanwege een energiebeperking langer dan vijf jaar over mijn studie doe. Ook deze kosten zijn nu voor eigen rekening. In mijn nieuwe appartement, in de nieuwe situatie, zal ik dus extra zuinig moeten leven.
Inmiddels hadden de dames van de WMO lucht gekregen van het feit dat mijn zus mijn overbuurvrouw wordt. Of wij dan niet de kosten van de oodschappenservice konden delen? Allemaal heel leuk en aardig bedacht hoor.. maar dat mijn zus toevallig aan de overkant gaat wonen en een vergelijkbare beperking heeft, dat wil toch niet zeggen dat ik mijn hele leven van alles met haar wil blijven delen?!
We zijn geen Siamese tweeling!
Of zullen deze twee dames van de WMO ook met hun zussen samen de boodschappen doen? Ik vermoed van niet. We hebben de dames uiteraard ook ingelicht over de komst van het PAB.  Zij kende dit helemaal niet, maar vonden het mega interessant. Het PAB wordt een integraal pakket. Dit houdt in dat huishoudelijke zorg hier onderdeel van wordt en er dan dus geen beroep gedaan zal worden op de WMO. Sinds het huisbezoek is afgelegd ben ik in afwachting van de goedkeuring van alle WMO aanvragen. Ik hoop dat het afhandelen voorspoedig verloopt, ik ben positief gestemd.

Enige dagen later kwamen er wederom twee dames op bezoek. Dit keer van het CIZ voor de herindicatie van mijn zorgbehoefte. Tijdens het gesprek werd de noodzaak van toezicht bij thuisbeademing al snel erg duidelijk. De dames gaven aan dat het lastig zou zijn om het benodigde toezicht volgens hun beleidsregels toe te passen. Een gevalletje ‘Driebergen’noemde zij het. Zo moeilijk kan het niet zijn, een kwestie van beleidsregels toepassen zoals ze bedoeld zijn en de jurisprudentie er op naslaan. Ik ben immers niet de eerste die zelfstandig en in eigen regie klokje rond zorg gaat organiseren. De huidige beleidsregels worden nog teveel uitgelegd als zijnde dat de cliënt de zorg moet volgen in plaats van de zorg de cliënt. Dit staat haaks op de uitspraken van staatssecretaris Martin van Rijn die heeft aangegeven dat iedereen zolang mogelijk thuis moet blijven wonen. Ik wil thuis blijven wonen, zelf mijn zorg organiseren, studeren, werken, leven en genieten, maar zonder zorg op maat lukt dit niet. Laat het PAB nu maar snel komen, dan is ook die laatste hobbel overwonnen ……