De zomer van 2014

De zomervakantie in onze regio gaat bijna van start. Tijd om uit te rusten en te genieten van een periode met hopelijk veel zon en aangename temperaturen. Althans, zo dachten we. Onze droom dat de zomer qua persoonlijk assistentie eindelijk kleur zou krijgen is niet uitgekomen. Van uitrusten kan voorlopig dan helaas ook nog geen sprake zijn. In plaats daarvan zijn we noodgedwongen in het juridische circuit terechtgekomen. De budgetten van ons zijn verre van toereikend, waardoor onze vader aanhoudend en noodgedwongen moet blijven mantelzorgen. Dit kan en mag gewoonweg niet nog langer duren. Het is daarbij tegen alle gemaakte afspraken en toezeggingen in. De bijeenkomst bij VWS op 5 maart jl. staat in ons geheugen gegrift. In juni zou het persoonlijk assistentiebudget middels de meerzorgregeling van start gaan. Een pilot was toch echt overbodig, zo werd aangegeven. Welnu, het is juli en we staan nog steeds met lege handen.

De rechter zal deze week worden gevraagd om voor ons een voorlopige voorziening te treffen, zodat de assistentie ingekocht kan worden zoals in beginsel de bedoeling was. Een budget waarmee we 24 uurs assistentie, en dus onze veiligheid, kunnen regelen.
De circulaires van de Nza en de uitspraken van de ACP zijn duidelijk, meerzorg tot een toereikend budget is mogelijk. Alleen wordt deze informatie door het zorgkantoor op een geheel eigen wijze geïnterpreteerd. Tijd dat een advocaat ze dan maar eens flink wakker gaat schudden.
Desalniettemin blijft het zuur dat de procedure op deze wijze doorlopen moet worden. Onze assistentievraag is zo helder als glas. Hoe moeilijk kan het zijn om dit met een passend budget in te vullen? Nou, heel moeilijk dus ……

Geniet van de zomer!

Zo├ź & Nina