De kop van Jut …..

Pasen is geweest en helaas kan ik nog steeds niet verhuizen. Mijn bed gaat morgen wel naar Leidschendam. Zelf zou ik noodgedwongen thuis op een luchtbed op de grond moeten gaan slapen als ik niet de hulp van een vriend had gehad. Deze heeft via via een tijdelijk hoog/laagbed kunnen regelen. Huren via Thuiszorg of fa. Kersten in Limburg kan allleen als je € 175 per week ophoest. Sorry, maar dit gaat echt niet lukken. Enig begrip voor de situatie is er vanuit dergelijke instanties niet.

Als mijn bed er staat kan ik in ieder geval “af en toe” een nachtje proefdraaien. Dan betaal ik niet helemaal voor niets iedere maand volledige huur. Immers, ik zal tot de zorg rond is ingeschreven moeten blijven staan bij mijn ouders en daardoor bestaat er geen recht op huurtoeslag.

Inmiddels heb ik al twee maanden mijn appartement, maar over de benodigde assistentie kan ik alleen nog maar dromen. Ondanks alle toezeggingen van het Zorgkantoor weet ik nog steeds helemaal niets. Op 22/4 of 23/4 had hier duidelijkheid over moeten komen, maar dit is uitgebleven. Net zo min als er duidelijkheid is over de benodigde aanpassingen in mijn appartement. Die aanvraag bevindt zich nog in het offerte traject. Voorlopig dus nog geen deuropeners en/of aanpassingen aan het video/intercomsysteem.

Tijdens het gesprek bij VWS op 5 maart jl. waren alle partijen duidelijk, een overgangsperiode naar het PAB zou geen probleem mogen zijn. Waar een passend budget dan nu op vastloopt? Ik zou het niet weten …. De onzekerheid is tergend, dat kan ik u wel vertellen. En dan te bedenken dat een oplossing in de vorm van een passende indicatie in functies en klasses een prima overgang naar het PAB had kunnen zijn. Met dank aan het CIZ zitten mijn zus en ik nu in een onmogelijke situatie.

Zelfstandig wonen met zorg in eigen regie, het begint ondertussen een schier onmogelijke missie te worden. De bureaucratie knijpt langzaam mijn strot dicht. Een overheid die een mondvol heeft over participeren, maar in de praktijk spat het als een zeepbel uit elkaar.

Nina